Korte 2011, opasilo
27.09.2011
Korte 2011, opasilo
Korte. 2011, opasilo

Vsako tretjo nedeljo v oktobru kortežanska župnija praznuje svoj drugi župnijški praznik (shod ali proščenje), ki mu od Brkinov do sem pravijo opasilo. Prvega praznujejo ob zaščitniku kraja, sv. Antonu Puščavniku. In ga tako tudi imenujejo. Letošnje opasilo je nastalo v spomin na gradnjo sedanje in večje cerkve z zvonikom okoli leta 1800. Prej je fara imela le zvončnico (majhno cekvico ali kapelico nad vodnim izvirom imenovanim Pil (kapelica). Dežela je doživljala velike suše in voda je bila pomebna za življenje. Zato so ji postavili spomenik. 

Letošnji praznik je vodil nadomestni duhovnik, vikar koprske škofije, monsignor Podbersič, ki je v pridigo zelo spretno vpletel vsebino svetopisemskih besed "Daj cesarju, kar je cesarjevega in Bogu kar je božjega". Da, praznik je bil prav lep in tudi poučen ter vzgleden prav v vseh ozirih! Mašo je spremljal domači cerkveni zbor, ki je sicer maloštevilen, a požrtvovalen. Žapel je za to svečanost prav posebej izbrane pesmi. Cerkev je bila polna in je pomagala z ljudskimi pesmimi tako, da smo lahko primerjali z množično romarsko pesmijo prejšnjega dne v Strunjanu za vse sosednje župnije.

Pred cerkvijo so po maši zapele še pevke Ženskega zbora KD Korte pod vodstvom pevovodkinje Eneje Baloh.

Z domačimi dobrotami so se izkazale tudi gospodinje, da smo se lahko posladkali in še skupaj »pošrajali«.

Popoldne nas je obiskal tu rojeni pater Ezio Roattino, ki misijonari v južnoameriških Andih in pripovedoval o tamkajšnjih razmerah sredi kolumbijske gverile.

Za lep praznik, za gojitev sloge med nami, vsem, ki so preskrbeli, da je vse potekalo gladko, prav lepa hvala!

Tekst Nada Morato
Foto: Marko Česen

Korte

Korte so največji in najlepši kraj izolskega zaledja, kjer ohranjajo tradicijo in gojijo kulturo.

Pridite in se prepričajte! 

KULTURNI DOM KORTE Korte 44, PoŠta Izola, 6310



PRAVNA OBVESTILA  /   PRAVILNIK O ZASEBNOSTI  /   POLITIKA O RABI PIŠKOTKOV
Kulturno društvo Korte / VSE PRAVICE PRIDRŽANE / IZVEDBA: F.King