Jožić in Juća v Kortah
05.04.2008
V soboto , 5. aprila 2008, smo v Kortah predstavili Marjana Tomšiča s komedijo Jožić in Juća. Predstavo je odigrala dramska skupina Kulturnega društva Gračišče. Režirala je g. Marija Knez. Uprizorili so jo ne prav mladi igralci, 14 jih je bilo, in štejejo »skupaj« 1000 let.

Marjan Tomšič, znan tudi po svojih knjigah Šavrinke, Oštrigeca, Olive in sol, Zrno od frmentona, in po drugih svojih delih, je spisal tudi drugo knjigo folklornega slovstva iz zbirke Glasovi Noč je tvoja, dan je moj. Gradivo za svoja dela črpa pretežno iz istrske zakladnice; s svojimi deli sega v mistično dušo Istre.

V odigranem delu je Tomšič prikazal povojno Istro, kjer se prepletajo »štrigarije« s socialistično obmejno in birokratsko resničnostjo. Prizore so igralci brez presledka nizali drug za drugim – kar veliko, veliko jih je bilo, da se je nerodnemu ženinu Jožiću komaj uspelo okorajžiti in izreči Jući svojo veliko ljubezen. Igralci so nam ponudili skoraj dve uri smeha. Prisrčne čestitke režiserki in njeni nemajhni ekipi igralcev! Marjanu Tomšiču, svojemu nekdanjemu profesorju, so postavili na oder njegovo delo in se mu tako na nek način oddolžili za vse, kar je napisal o njih in tako odprl podobo Istre in preprostega Istrana ovekovečil v našem slovstvu. Predstavo je snemala ljubljanska televizija, ki pripravlja oddajo o liku pisatelja Marjana Tomšiča.
Korte

Korte so največji in najlepši kraj izolskega zaledja, kjer ohranjajo tradicijo in gojijo kulturo.

Pridite in se prepričajte! 

KULTURNI DOM KORTE Korte 44, PoŠta Izola, 6310



PRAVNA OBVESTILA  /   PRAVILNIK O ZASEBNOSTI  /   POLITIKA O RABI PIŠKOTKOV
Kulturno društvo Korte / VSE PRAVICE PRIDRŽANE / IZVEDBA: F.King