Četrtošolci v galeriji - muzeju
10.05.2019
Četrtošolci v galeriji - muzeju

Tudi letos je bilo prve dni po majskih počitnicah v galeriji - muzeju v Kortah zelo živo: našo sobo si je v 5 skupinah ogledalo 94 otrok in njihovih 9 spremljevalcev.

Slišali 
ali utrdili so nekaj svojega znanja o bližnjem arheološkem najdišču, prazgodovinskem gradišču kaštelir (po domače kašler), slišali nekaj zgodb o življenju naših bolj ali manj daljnih prednikov in videli nekaj predmetov: več kot 2500 let star in leta 2010 najdeni bronasti kipec kašlerskega goniča, kot tudi predmete iz vsakdanjega življenja izpred nekaj desetletij.

Slišali so o težkem življenju peric, mlekaric, gospodinj in kmetov nekoč, o etnološkem pustu s "štracarjem" in obveznimi liki Šavrinije, o letošnji kortežanski 200. obletnici prve slovenske ljudske šole v slovenski Istri, o običajih in navadah praznične pomladi in dišpetah (nagajivkah). Slišali so nekaj narečja (domačini tudi zašraj'li) pa o majniških navadah med fanti nekoč, o razstavljenih nagrajenih slikah nekdanjih zelo uspešnih ex-temporov v organizaciji KD Korte.

Izvedeli pa so tudi, kaj je še shranjeno v vitrini: publikacije, kjer so zbrani praktično vsi podatki o kraju in njegovih pomembnih in zavednih ljudeh, domoljubih (duhovnikih in učiteljih), ki imajo zasluge, da se je v Kortah ohranil slovenski jezik in kultura, za spominjanje in učenje in zbirke pripovedk, iger, ugank - zbranega slovstvenega ljudskega izročila. 

V četrtek pa smo v največjem dežnem nalivu gostili še domače četrtošolce. Ti so si medtem ko se je na topli pečici sušila njihova premočena obutev, z zanimanjem ogledovali eksponate in  radoživo poizvedovali o življenju in ljudeh nekoč. Med poslušanjem razlage in o dogodivščinah, šegah in verovanjih naših prednikov, med katerimi so bile "obdelane" tudi za Korte značilne nekdanje fantovske majske norčije, se je na parkirišču spodaj zgodil pravi "majski dišpet": namesto, da bi - podobno kot nekoč, ko so navihani fantje "prefarbali osla, da bi kmali krepu", "zavezali voz in ga dvignili na bal'ndur", ali pa s slamo zamašili dimnike vsem gospodinjstvom Dulnje vasi, da potem seveda "niso vlekli", so naši vodički do neuporabnosti, a k sreči brez večje škode, "priredili" brisalce in vzvratno ogledalo na avtu ...
Ja, majske dišpete  v Kortah še živijo!
Korte

Korte so največji in najlepši kraj izolskega zaledja, kjer ohranjajo tradicijo in gojijo kulturo.

Pridite in se prepričajte! 

KULTURNI DOM KORTE Korte 44, PoŠta Izola, 6310



PRAVNA OBVESTILA  /   PRAVILNIK O ZASEBNOSTI  /   POLITIKA O RABI PIŠKOTKOV
Kulturno društvo Korte / VSE PRAVICE PRIDRŽANE / IZVEDBA: F.King