Maćkare ovvéro štrace sz Kurt (Šeme ali cunje iz Kort) na 11. istrskem karnevalu 2019 v Kopru
07.03.2019
Maćkare ovvéro štrace sz Kurt (Šeme ali cunje iz Kort) na 11. istrskem karnevalu 2019 v Kopru

KURTEŽANSKO ŠRAJENJE:

Naše mačkare sojo napraulene taku: narpret sojo štracarji. Tu lete je ana masa stara maćkara vre ut pradavnine. Je pršla iz subtropskih krajev in se iz Medzopotamje razširla po celen Sredozemlju. Je kukr eno telo, ki razpada - kokošji zombi bi se reklo denes. Ponjer jimmo strašne može ano žene: štrigo, zludja, vokldka ino moro, ki ponoći masa rada cuca kri. Vse tu gledajo novica ino novico, ki se bojo brš brš zvezli u sveti zakon. Zetu jimmo lete anka farja. Na pir sojo puvable anka gospuda učitelja, pulicaja, medeha, vojaka, ciganko. Ano, de znaste - uni bojo mladen prnesle puno sreće, šoldov eno štemanja.

KNJIŽNA SLOVENŠČINA:

Skupina kortežanskih štrac je sestavljena tako: 
Najprej imamo cunjarje. Maska je zelo stara, izhaja iz pradavnine in se je iz Mezopotamije razširila po vsem Sredozemlju. Simbolizira razpadajoče telo - danes bi ji rekli kokošji zombi.
Nato imamo srhljive moške in ženske like: coprnico in hudiča, volkodlaka in moro, ki ponoči rada sesa kri.
Vse to pa opazujeta ženin in nevesta, ki se bosta kmalu združila v sveti zakon, zato imamo s seboj tudi duhovnika. Na ohcet pa so povabljeni tudi gospod učitelj, policist, zdravnik, vojak, ciganka. In da veste: prav ti bodo mladima prinesli srečo, obilo denarja in ljubezni.

Naše šeme so koledovale nato še na pustno nedeljo po sosednjih krajih in zaselkih, na pustni torek pa, tako kot veleva tradicija, tudi po domačih Kortah.

Korte

Korte so največji in najlepši kraj izolskega zaledja, kjer ohranjajo tradicijo in gojijo kulturo.

Pridite in se prepričajte! 

KULTURNI DOM KORTE Korte 44, PoŠta Izola, 6310PRAVNA OBVESTILA  /   PRAVILNIK O ZASEBNOSTI  /   POLITIKA O RABI PIŠKOTKOV
Kulturno društvo Korte / VSE PRAVICE PRIDRŽANE / IZVEDBA: F.King