Novice

Primorska poje 2020, petek, 6. 3. ob 20. uri
16.05.2020
Primorska poje 2020, petek, 6. 3. ob 20. uri
 V petek, 6. marca smo v Kortah drugo leto zapored gostili letos sedmega od 34 koncertov  51. revije Primorska poje. 

Ob finančni podpori Občine Izola - Krajevne skupnosti Korte, tehnični podpori CKŠP Izola,  pa ob prijaznem sodelovanju PDG Korte, Balinarskega kluba in Gostilne Korte, ki so gostujočim  zborom z več kot 120 pevkami in pevci na široko odprli svoje prostore, smo prireditev soorganizirali Občinska izpostava JSKD in Kulturno društvo Korte.
Organizatorji smo si delo porazdelili: pri JSKD je direktorica, mag. Nika Pegan poskrbela za ustrezno prijavo prireditve, za obveščenost javnosti in plakatiranje, za razpored vaj, zvezo z zbori in nenazadnje,  da pevke in pevci po končanem nastopu niso ostali lačni in žejni, naše društvo pa je poskrbelo za pridobitev prostorov za nastanitev nastopajočih (malo dvorano, galerijo in sanitarije za dva zbora smo pripravili sami, dogovoriti pa se je bilo potrebno še za preostale). Pripravili in potem še pospravili smo dvorano, zaodrje in sanitarije, pridobili redarja za usmerjanje prometa,  okraševalki scene, pripravili pecivo za povečerek. Poskrbeli smo tudi, da sta napovedovalki naše dramske sekcije tekste podali v lepi slovenščini pa tudi za potek vaj in tekoče odvijanje koncerta.

Prisotne je uvodoma pozdravil predsednik Krajevne skupnosti Edvard Kleva, slavnostna govornica pa je bila nova predsednica Zveze pevskih zborov Primorske,  Janja Konestabo, ki je prevzela naloge in dolžnosti od dolgoletnega predsednika Antona Baloha.
Predstavilo se je vseh 7 najavljenih sestavov oz. zborov, slišali smo predvsem ljudske pesmi, zapete prisrčno in z veliko žara. Posebej pa je občinstvo ogrel zadnji nastopajoči zbor Srečko Kumar iz briškega Kojskega pod vodstvom tržačana Bogdana Kralja, ki je izstopal po zahtevnosti izbranega programa in kvaliteti izvedbe, ki je s čisto intonacijo, brezhibno dikcijo, premišljenim fraziranjem, ogromnim dinamičnim razponom, izenačenostjo glasov in nenazadnje z natančnostjo podajanja glasbenega teksta in poglobljenim doživljanjem, dosegla že kar umetniško raven.

Tak koncert pomeni enega večjih zalogajev za majhno krajevno kulturno društvo na vasi in bi ga bilo brez že zgoraj omenjenih Krajevne skupnosti in predvsem Nike Pegan z JSKD nemogoče izpeljati. Zlasti še, ker je šlo (kot smo v Kortah žal že vajeni) tudi tokrat nekaj stvari kar močno narobe: od tega, da nimamo sreče s tajnico, ki bi bila dostopna na terenu vsaj en dan na teden in skrbela za nujne zadeve v in okoli zadružnega doma, neobstoj hišnika – odgovorne vsaj občasno prisotne osebe, ki bi skrbela za ključe, gretje, drobna popravila, tehnične zadeve in ropotijo, ki se nalaga v dvorani in prostorih okrog, do tega »nesrečnega virusa«, ki je v petek že »zelo grozil«, nazadnje pa je še – podobno kot že nekajkrat, odkar je v stavbi prenovljena dvorana z električno napeljavo - odpovedala prešibka glavna varovalka in smo bili v temi, dokler ni iz mesta pridrvel dežurni »rajonski« s svojimi ključi in jo v glavni električni omarici ponovno usposobil. Ampak – ko je bilo najbolj napeto, smo ostali hladnokrvni;  koncert bi izpeljali v vsakem primeru, pa četudi ob soju bakel!

No, konec dober – vse dobro! Gostujoči pevke in pevci so nam zagotovili, da so se kljub neprilikam pri nas dobro počutili, kar je vsakemu gostitelju v največje veselje.

Kortežanska revija je bila zadnja pred odpovedjo naslednjih 15 marčevskih  koncertov z obeh strani meje, ki bodo, upamo, lahko nemoteno izvedeni kasneje. Na april je razporejenih še 12 zborov, med njimi tudi naš društveni ženski in upamo, da nas virus covid19 obide oz. se širjenje umiri, da bi lahko ponovno nadaljevali s pevskimi vajami in se udeležili aprilskih koncertov!

(Članek je delo predsednice Darinke Jug  in je bil objavljen v Mandraču, izolskem tedniku, na fotografiji je napovedovalka Larisa Gašić, v ozadju pevska skupina Kraški šopek) 

Korte

KULTURNI DOM KORTE Korte 44, PoŠta Izola, 6310



PRAVNA OBVESTILA  /   PRAVILNIK O ZASEBNOSTI  /   POLITIKA O RABI PIŠKOTKOV
Kulturno društvo Korte / VSE PRAVICE PRIDRŽANE / IZVEDBA: F.King