Novice

Sveti Anton 2020
23.01.2020
Sveti Anton 2020
ČASI SE SPREMINJAJO, TUDI V KORTAH

Pri nas je od nekdaj, zlasti pa še od 50. let 20. stoletja naprej veljalo, da so cerkvene in profane zadeve, vsaj kar se tiče zborovskega petja, strogo ločene. 

Tokrat pa smo se tisti, ki nam je pomembna kultura na našem podeželju - ob podpori župnika Janeza Kobala  - odločili, da temu v bodoče ne bo več tako. Saj je to vendar prav enostavno: poleg izvirne zamisli in nekaj dobre volje samo še izbereš primerno gradivo, nakupiš note, se naučiš in zapoješ! Ob tem pa še mimogrede dokažeš resničnost slovenskih rekov, da kdor poje, dvakrat moli in da kdor poje, zlo ne misli. Kaže pa, da drži tudi ta, da kjer sta dva Slovenca, imamo že zbor.

Glede na to, da imata župniji Korte in Izola po novem skupnega upravitelja in se raje kot k rušenju nagibamo k povezovanju, smo pomislili, zakaj ne bi svojih dobrih namenov pokazali najprej kar doma, na koru župnijske cerkve.

Pri založniku Vitu Primožiču (Založba Astrum) smo našli primerno skladbo, II. mladinsko mašo za enoglasni zbor ob spremljavi orgel, v kateri je leta 2002 besedilo Primoža Krečiča uglasbil Pavle Kalan. Sicer je bil to primorski skladatelj, pedagog in esejist, ki je umrl pred 15 leti, do svoje upokojitve pa je bil ravnatelj tolminske glasbene šole in med prvimi učitelji kompozicije danes mednarodno priznanemu skladatelju, pedagogu in zborovodji,  leta 2016 nagrajencu Prešernovega sklada, Ambrožu Čopiju.

Minulo nedeljo, 19. januarja, ko smo ob godu zavetnika župnije svetega Antona Puščavnika obeležili župnijski praznik, smo torej pripravili malo drugačno praznovanje. Pripravili smo mašo, pri kateri sta zapela združena cerkveni in društveni ženski zbor in naredili »nekaj zares bogatega«, kot se je izrazil zvesti faran. In - glede na odzive - navdušili tudi še kar nekaj drugih prisotnih.
Po svečanem bogoslužju je sledilo tradicionalno srečanje ob dobrotah kuharsko in pekovsko navdahnjenih in spretnih gospodinj.

Pod večer smo bili povabljeni v sosednji Sveti Anton, katerega zavetnik je isti svetnik in uživali v predstavi, v kateri so po praznični maši v bližnji cerkvici v kulturnem domu sodelovali domača godba na pihala, gostujoči pevke in pevci Portoroškega zbora, recitatorji domače šole,  pevci solisti,  MePZ Brnistra z zborovodkinjo Sonjo Mezgec in imenitna povezovalca programa, ki sta v narečju v spretno zapisanem duhovitem tekstu  in drobcih iz narečnih pesmi Alferije Bržan povezala prireditev v lepo zaokroženo celoto. Poleg predsednika sveta KS je prisotne pozdravil tudi domači župnik Franc Prelc. Srečali smo se z veliko znanimi osebnostmi koprske in obalne kulturne srenje.

Lepa nedelja je bila, skupni patron pa nam je navkljub ne najbolj obetavni vremenski napovedi izposloval še lep, sončen dan.

In burja je vse slabe misli hitro odpihala.

Korte

KULTURNI DOM KORTE Korte 44, PoŠta Izola, 6310



PRAVNA OBVESTILA  /   PRAVILNIK O ZASEBNOSTI  /   POLITIKA O RABI PIŠKOTKOV
Kulturno društvo Korte / VSE PRAVICE PRIDRŽANE / IZVEDBA: F.King