Novice

Jubilejno leto (foto: Matevž Kocjan)
23.10.2019
Jubilejno leto (foto: Matevž Kocjan)
Jubilejno leto, ki ga obeležujemo z 200. obletnico prve slovenske ljudske šole v Istri in s 100. obletnico tragične smrti učitelja Frana Orla v času vzpenjajočega se iredentizma smo zaokrožili s krajevnim opasilom. 
Kot veleva tradicija, se je to zgodilo na tretjo nedeljo v oktobru. Letos se je pisal 20. 10.. 
S svečano mašo, ki jo je daroval škofov odposlanec, generalni vikar koprske škofije, msgr. Slavko Rebec smo obeležili 220. obletnico posvetitve prenovljene in povečane župnijske cerkve in 80. let, kar je Virgil Pittscheider končal stropne freske. Župnijski pevski zbor je ob spremljavi novih orgel izvedel Mašo Matije Tomca, katerega 120. obletnica rojstva mineva prav letos.

Na dan, ko je bil pred 200. leti izdan dekret o ustanovitvi šole v Kortah in velja za rojstni dan prve slovenske ljudske šole v Istri,  smo na široko odprli  vrata društvenega muzeja-galerije. Z radovednostjo in zanimanjem so si ga ogledali Ježki kortežanskega vrtca in šolski otroci. Prav posebej so se pomudili v kotičku, ki je namenjen slavljenki, "naši školi".

Petkova prireditev v veliki dvorani Kulturnega doma v Kortah je bila zelo svečana in vsebinsko bogata. 
Ženski zbor pod vodstvom nekdanje učenke te šole, zdaj študentke na ljubljanski akademiji za glasbo, zborovodkinje Barbare Barać je za to priložnost pripravil skladbo Tebi zamejskega slovenskega skladatelja Patricka Quaggiata na verze Alenke Florenin za dvoglasni zbor in klavir. Svečanost je zbor odprl ob spremljavi Katje Panger in Zarje Peters s slovensko himno Zdravljico.
Občinstvo je uživalo v projekciji zanimivega in simpatičnega filma  Petra Kleve, v katerem nastopajo otroci domače šole in domačini s svojimi spomini. Za potrebe filma in nastopa je 11 oblek otrokom posodilo naše društvo. V veselje je videti, kako jih z užitkom oblačijo in nosijo!
Tako napravljeni so nastopili in v narečju podali nekaj otroških izštevank, ki jih je zbrala in izdala Nada Morato. Otroke je za nastop pripravila Ana Dobrinčič Orbanić. 
K oblikovanju svečanega programa je organizator povabil tudi godce iz Kopra in Izole; Marino Kranjac je  s svojimi Zingelci in ramoniko trieštino zaigral nekaj ljudskih viž, Društvo  harmonikarjev pa narodnozabavnih.
Pomembno mesto v prireditvi so imeli otroci izolske matične šole, nastopili so z zborom pod vodstvom Tatjane Čeh in ob spremljavi učenke klavirja na izolski glasbeni šoli,  Etee Zuletič in nekdanje učenke, flavtistke Elene Benedetti, zaključili pa z malo pop zvezdnico Arniko Marancin s Šareda in uspešno akrobatsko skupino matične šole Vojke Šmuc mentorice Grete Vatovec.
Nekdanji učenki šole v Kortah, danes uveljavljeni  glasbenici, violončelistka Katja Panger in pianistka Zarja Peters sta z Elgarjevo Salut d'Amour
 prireditvi dodali umetniško razsežnost, napovedovalka Nataša Benčič profesionalno obliko, prisotnost visokih gostov, še posebej predsednika republike, g. Boruta Pahorja pa je pomenu tega praznovanja pridala zasluženo globino in težo: istrsko podeželje ne praznuje svoje bogate zgodovine prav pogosto!
 
Ženske našega društva smo, kot se za velike praznike spodobi,  ves teden pripravljale domače slaščice, ki smo jih ponudili v petek pred staro šolo potem, ko so se udeleženci svečane prireditve tja odpravili na sproščeno druženje. Poskrbeli smo, da se je pladenj z našim pecivom znašel tudi na mizi uglednih gostov.
Pohvalile smo se lahko s kroštolami, slastnimi fritlami, fakljići oz. žepki s kutinovim in orehovim nadevom, sivkinimi maslenimi biškoti in figovimi balcami z mandlji.
Pecivo smo ponudili tudi v nedeljo za opasilo.  

Kulturno društvo Korte je ob teh častitljivih obletnicah poskrbelo za lepo darilo kraju - dobili smo prve tiskane note. Pri založbi Astrum je prav v teh dneh izšel Venček istrskih za tri visoke glasove in instrumentalni trio v priredbi Bojana Glavine. Med štirimi slovenskimi istrskimi je  tudi kortežanska iz Čedelj  Dunjer sӘn še mlada bila. 
Korte

KULTURNI DOM KORTE Korte 44, PoŠta Izola, 6310



PRAVNA OBVESTILA  /   PRAVILNIK O ZASEBNOSTI  /   POLITIKA O RABI PIŠKOTKOV
Kulturno društvo Korte / VSE PRAVICE PRIDRŽANE / IZVEDBA: F.King